Purentaelimistön toimintahäiriöllä eli temporomandibular disorders (TMD) on yleisnimitys pään alueella tapahtuville leukanivelen, hampaiston ja purentalihasten kiputiloille ja toimintahäiriöille. Toimintahäiriöongelmat voidaan jakaa lihas- ja laukanivelperäisiin toimintahäiriöihin, vaikka niiden yhdistelmiäkin usein ilmenee.

Purentaan liitetyt ongelmat ovat yleisiä ja ne voivat ilmetä monenlaisina kiputiloina tai oireina kuten kasvo- ja korvakipuina, päänsärkynä, tinnituksena, leuan kipuiluna ja väsymisenä. Purentalihasten triggerpisteet aiheuttavat säteilyoireita myös hampaiden alueelle, jolloin hammassärytkin saattavat olla oikeasti lihasperäisiä ja helposti hoidettavissa. Purentaongelmiin liittyvät usein myös hampaiden narskuttelu, hampaiden kuluminen ja leukanivelen kipuilu ja liikerajoitteet.

Kumpi tuli ensin? Purenta vai hartia?
Purentaongelmilla on vaikutusta niska ja hartiaseutuun ja purentaelimistön toimintahäiriöistä kärsivät ihmiset saattavat kokea jopa kolme kertaa enemmän niskakipuja kuin muut. Jatkuva hampaiden pureminen saa myös hartiaseudun jännittymään suorasti kuten myös hermoston kautta. Ongelmien aiheuttajat voivat olla epäselviä, koska hartialihakset voivat olla syynä purentalihasten jännitykseen ja myös toisinpäin.
Yksi esitetty teoria purentalihasten ja hartiaseudun välillä on hermoston kautta tapahtuva yhteys. Kaularangan alueella tapahtuva jännitys saattaa aiheuttaa selkäydintasolla tapahtuvaa hermoärsykettä, joka johtaisi jännitykseen purentalihaksissa.

Omalla ergonomialla on myös merkittävä rooli hartia-purentalihasten välisessä yhteydessä, koska huonot asennot altistavat jännitykselle molemmissa lihasryhmissä. Lyhistynyt työskentelyasento ja ryhti luo huomattavasti enemmän jännitystä myös purentalihaksiin.

Vaikka purentalihasten käsittely kuulostaa kummalliselta, täytyy kuitenkin ymmärtää kuinka aktiivisia kasvon alueen ja purentalihakset päivittäin ovat. Puhuminen, pureskeleminen, narskuttelu, juominen, nieleminen ja oikeastaan kaikki kasvojen kautta tapahtuva liike saa purentalihakset myös supistumaan. Päivittäin ihminen saattaa nielaista 2000 kertaa jolloin myös purentalihakset aktivoituvat joka kerta.

Yleisimpiä syitä hierojalle hakeutumiseen on päänsärky ja purentalihasten käsittelyllä voidaan todennäköisesti lievittää erilaisia päänsärkyjä.

Suosittelen kokeilemaan jos kärsit usein sitkeistä pään alueen kiputiloista!